“Tongdiagnose” is een nieuwe softwaremodule voor het “VedaPulse ® Professional” diagnose systeem. De module is ontwikkeld voor de kwalitatieve analyse van de functionele systemen (organen) van het lichaam vanuit het perspectief van verschillende traditionele gezondheidssystemen, zoals Ayurveda, TCM en Tibetaanse geneeskunde. Met de analyse van 24 projectiezones op de tong als basis, maakt de module het mogelijk om de waarschijnlijkheid van de ontwikkeling van pathologische processen in de organen en weefsels te beoordelen. De nieuwe module “Tongdiagnose” is voor specialisten van verschillende holistische benaderingen. Het belangrijkste innovatieve kenmerk van de nieuwe module is de algoritme-gebaseerde compliantie van een objectieve instrumentele polsdiagnose en de visuele gegevens van tongonderzoek, die de diagnostische waarde van beide methoden opmerkelijk verhoogt!
De softwaremodule “Tongdiagnose” bestaat uit twee secties: “Upload een afbeelding” en “Analyse”.
• Uploaden vanuit bestand – om een foto uit het archief op de computer van de specialist te downloaden.
• Webcam – voor direct fotograferen met een webcam tijdens het bezoek van de patiënt. • Uploaden vanaf smartphone – zodat de specialist een foto op zijn smartphone kan maken met de volgende overdracht van de foto naar de beoordelingsdatabase door een speciaal hulpprogramma van VedaPulse. |
Inmiddels in het Nederlands |
De module maakt gebruik van drie algoritmes.
Het eerste algoritme combineert de beoordelingsgegevens verkregen door de module “Organpuls” met de oppervlakkige en diepere niveaus en de gegevens verstrekt door de module “Tongdiagnose”. Als resultaat van een automatische analyse die wordt uitgevoerd door het heuristische algoritme van het programma, krijgen we gegevens over de toestand van functionele systemen (organen) van het lichaam weergegeven op het beeld van de tong (bekijk de gedetailleerde informatie op de link). Hier krijgen we zones, geassocieerd met verschillende organen, gemarkeerd op drie verschillende manieren:
- geen markering – volgens de verstrekte gegevens bevindt het functionele systeem zich in een staat van compensatie;
- geel – de aanpassingsbronnen in het functionele systeem zijn niet voldoende en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een chronisch pathologisch proces in het overeenkomstige orgaan;
- rood – de aanpassingsbronnen bevinden zich in een staat van stress als gevolg van een acuut proces dat zich in het functionele systeem voordoet, wat ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van een acute pathologische aandoening in het overeenkomstige orgaan.
In het geval dat het functionele systeem geel of rood is gemarkeerd, moet de specialist meer aandacht besteden aan dit deel van de tong om de weerspiegeling van het probleem in het overeenkomstige orgaan te vinden, wat kan optreden in de vorm van een pathologisch proces in dit systeem.
Het tweede algoritme projecteert de zogenaamde macrozones op de tong, die worden geassocieerd met de allerhoogste regulatiesystemen in het lichaam, die worden gepresenteerd door Maha Doshas in Ayurveda of Ying-Yang-balans in TCM. In het geval van Vikruti-aandoening (een pathologische afwijking in de prestaties van de regelsystemen – Dosha), geïdentificeerd door de module “Constitution” (bekijk de gedetailleerde informatie op de link), wordt de zone, geassocieerd met de bijbehorende Dosha, gemarkeerd in één van twee kleuren:
• rood – de initiatie fase, de verergering van Doshas en hun “uitstorten” van de lokalisatieplaats (Vriddhi-staat) als gevolg van een acuut pathologisch proces.
• geel – Dosha is verzwakt (Kshaya-toestand) als gevolg van chronisch pathologisch proces. In dit geval komt de onbalans van Vata Dosha overeen met pathologische ontwikkeling en verspreiding van wind in de traditionele Chinese geneeskunde, Pitta Dosha onbalans – te leeg of vol met warmte en Kapha Dosha onbalans – met ophoping van vocht en slijm.Tongdiagnose werd in 1600 voor Christus vastgesteld als een samenhangend kennissysteem, omdat er in Chinese bronnen uit de Shang-dynastie directe vermeldingen zijn. Tongdiagnose (SKT. Jihva pariksha, eng. Tongdiagnose) is de tweede belangrijkste methode voor het beoordelen van de gezondheidstoestand van de patiënt na polsdiagnose.
Het derde algoritme verbindt gegevens die zijn verkregen door de analyse van Subdoshas (regelsystemen) die projecteren op het derde niveau van de puls (bekijk de gedetailleerde informatie op de link) en gegevens die worden verstrekt door het onderzoek van de tong. Dit algoritme is een innovatie ontwikkeld door het VedaPulse-project. Hiermee kunnen de gegevens van de module “Tongdiagnose” worden geïntegreerd in de analyse van de stadia en mechanismen van pathogenese volgens de basisprincipes van Ayurveda en TCM. Als resultaat van een automatische analyse die wordt uitgevoerd door het heuristische algoritme van het programma, krijgen we gegevens over de toestand van regelsystemen, gekwalificeerd door Subdoshas, weergegeven op het beeld van de tong in de zones die zijn gekoppeld aan het bijbehorende systeem. De zones worden ook op drie verschillende manieren gemarkeerd:
• geen markering – volgens de polsdiagnose bevindt de Subdosha, geassocieerd met de uitvoering van het overeenkomstige orgaan, zich in een evenwichtige / harmonieuze staat en biedt voldoende regulerende invloed op het behoud van de normale orgaanfunctie;
• geel – volgens de polsdiagnose bevindt de Subdosha, geassocieerd met de prestaties van het overeenkomstige orgaan, zich in een staat van spanning omdat het worstelt om het bestaande chronische pathologische proces te compenseren, terwijl er in het lichaam een neiging is tot uitputting van functie en aanpassing middelen.
• rood – volgens de polsdiagnose bevindt de Subdosha, geassocieerd met de prestaties van het overeenkomstige orgaan, zich in een staat van spanning omdat het worstelt om het bestaande acute pathologische proces te compenseren, terwijl er in het lichaam een neiging is tot spanning van functie en aanpassing middelen.In het geval dat het functionele systeem geel of rood is gemarkeerd, moet de specialist meer aandacht besteden aan dit deel van de tong om de weerspiegeling van het probleem in het overeenkomstige orgaan te vinden, wat kan optreden in de vorm van een pathologisch proces in dit systeem .