Nieuwe module Hirudotherapie
Via deze module kan er een persoonlijk programma opgesteld worden, dat werkt met de specifieke, biologisch actieve punten van de cliënt door middel van diverse Rakta Moksha procedures (waaronder de klassieke hirudotherapie). Het advies wordt automatisch gegenereerd na de 5 minuten durende meting met de VedaPulse.
Bloed (Rakta) is als substantie in de Traditionele Chinese Geneeskunde en Ayurveda een van de belangrijkste weefsels in het menselijk lichaam. Volgens de theorie van de traditionele helende systemen is het is een bindend beginsel in het proces van pathogenese (Samprapti) en de distributie van doshas van hun zetels tot de gebieden van de pathologische accumulatie, die ziektes kan veroorzaken (Rakta Roga). Veel van de TCM-syndromen (bloedstagnatie, bloedleegte) zijn gebaseerd op de mechanismes die verband houden met kwalitatieve en kwantitatieve veranderingen in de reologische en biofysieke karakteristieken van de bloedcirculatie door de vaten. Er zijn diverse klassen van de kruiden in TCM en Ayurveda die de hitte uitstoten (reinigen), het bloed koelen, het bloed doen bewegen en de stagnatie verwijderen, en die het bloed herstellen (toevoegen). Het doel ervan is om het bloedsysteem te beïnvloeden.
Een van de meest effectieve manieren om het ‘bloed los te laten’ (dit is de betekenis van ‘rakta moksha’ in het Sanskriet) is hirudotherapie. Zelfs Dhanvantari, de beschermer van alle genezers en doktoren in de Ayurvedische literatuur, houdt een bloedzuiger in zijn hand als teken van het belang van zo’n procedure bij de rehabilitatie.
Volgens het traditionele boek van Ayurveda, Sushruta en Vibhuti (Sushurta Samhita, Sutra Sthana, hoofdstuk 14; Astanga Hrudaya, Sutra Sthana, hoofdstuk 26-27) is “Rakta Moksha” (en hirudotherapie als een onderdeel ervan) een vijfde methode van Panchakarma (Pancha betekent “vijf”, Karma – “effect”). Panchakarma is een methode om het lichaam diep te reinigen door middel van vijf effecten die toegepast worden door een arts om pathologische stoffen te verwijderen die ziektes veroorzaken – (doshas in onbalans) (balanceren van de reguleringssystemen), gewijzigde Agni Dhatu (herstellen van het metabolisme in de lichaamsweefsels), afval van het lichaam – Mala en metabolische afvalstoffen, endotoxines, die ook wel Ama genoemd worden. Rakta Moksha is erop gericht om ongezonde pathologische stoffen die door het bloed vervoerd worden te verwijderen. Naast Rakta Moksha zijn er nog andere methodes om Rakta Dhatu (bloedsysteem) te behandelen. Dit zijn: Virechana – therapeutisch losmaken/reinigen van de darm; genezend vasten samen met het innemen van speciale kruiden; Annavijnana – helend dieet op basis van constitutie.
Er zijn twee hoofdgroepen van Rakta Moksha (therapeutische aderlating):
1. Rakta Moksha via metalen instrumenten:
a. Insnijding (prachanam)
b. Venesectie (siravyadha)
2. Rakta Moksha zonder metalen instrumenten:
a. Aderlating door middel van bloedzuigers – (jalauka) of hirudotherapie
b. Aderlating door middel van een speciaal afgewerkte dierenhoorn (sringa avacharana)
c. Aderlating met een speciaal apparaat – een soort fruitklok, die gemaakt is van fruit dat lijkt op een pompoen (alaba avacharana).
d. Aderlating met een ‘glazen klok’ (ghati yantra).
Aderlating met bloedzuigers (djalauka) of hirudotherapie.
Hier wordt van gezegd dat dit de minst pijnlijke en makkelijkste manier is van aderlating en geschikt voor westerse mensen, die gewend zijn aan comfort (Sushruta Samhita, Sutra Sthana, hoofdstuk 13, vers 1). Bloedzuigers staan bekend om hun ‘zoetheid’ (hirudine-afscheiding, die zij in het lichaam brengen door middel van het bijten) en de verkoelende eigenschappen. Daarom wordt aderlating met bloedzuigers aanbevolen bij ziektes van de Pitta Dosha of een teveel aan Yang.
Door de interactieve atlas kunnen de betreffende punten gemakkelijk gevonden worden. Dankzij de gedetailleerde beschrijving van de effecten kan de beginnende specialist fouten vermijden en een uiterst professionele helende sessie uitvoeren.
Een advies vanuit de module ‘hirudotherapie’ heeft een complexe structuur en bevat de volgende elementen:
1. De kern van het advies, dat gegenereerd wordt volgens de klassieke benaderingen van Rakta Moksha/hirudotherapie. Dit onderdeel van het advies is universeel voor mensen van verschillende constituties en bepalen de algemene biologische trends bij het beïnvloeden van de pathogenese van een bepaalde ziekte.
2. Het variabele component van het advies houdt verband met de menselijke constitutie. Er zijn negen basisconstituties in de traditionele geneeskunde en één geharmoniseerd type. Elk constitutietype heeft een genetische aanleg voor bepaalde pathologische kwalen. Het algoritme van de module omvat Vikruti (huidige constitutie van iemand, als een mate van de afwijking van de geboorteconstitutie – Prakruti) en past het advies voor iedere cliënt aan waarbij rekening gehouden wordt met de balans van de doshas, de balans van yin en yang, en het niveau van Prana/Qi.
3. Het varabele component van het advies houdt verband het huidige energieniveau van de basismeridianen (functionele lichaamssystemen). Het algoritme van de module omvat de balans van meridiaanenergie (volgens de TCM) of, met andere woorden, de staat van de reguleringssystemen. Daarnaast zorgt het voor een op maat gemaakt advies wat betreft de patronen van overmatigheid (volheidsyndroom) of tekort (leegheidsyndroom).
Indicaties voor het gebruik van de hirudotherapie-module voor de verschillende Rakta Moksha types:
Insnijding (prachanam) – Diverse bloed- en huidaandoeningen (volgens ICD-10); Bloedstagnatie (volgens TCM); voorbereidende procedure voor andere Rakta Moksha types.
Venesectie (siravyadha) – Bloedpathologie waarbij alle dosha’s betrokken zijn (volgens Ayurveda). Abcessen, erysipelas, hepatosplenomegalie, Vishama Agni, Tikshna Agni, koorts, aandoeningen van de mondslijmvliezen, keel-, neus-, ooraandoeningen.
Hirudotherapie (jalauka) – Verstoringen in de Pitta Dosha (volgens Ayurveda); Bloedstagnatie (volgens TCM); huidaandoeningen, jicht, abcessen, spiertetanie, migraine, hysterie.
Aderlating met dierenhoorns (sringa avacharana) – verstoringen van Vata en Pitta (Ayurveda); huidaandoeningen; Bloedstagnatie (volgens TCM).
Aderlating met een ‘fruitklok’ (alaba avacharana) – verstoringen van Kapha en Vata (Ayurveda); Bloedstagnatie (volgens TCM); huidaandoeningen.
Aderlating met een ‘glazen klok’ (ghati yantra) – Bloedaandoeningen die veroorzaakt zijn door Vata en Kapha (Ayurveda).
Voor wie?
De module hirudotherapie zal vooral bruikbaar zijn voor specialisten die zich bezighouden met de traditionele geneeskunde en hirudotherapeutische benaderingen die met biologisch actieve punten werken.
Meer infomatie >>